Staleté kořeny

26.10.2018

V rámci školního projektu Osudové osmičky jsme se tentokrát zaměřili na rok 1918, kdy byl 28. října vyhlášen samostatný československý stát. Ve čtvrtek 25. a v pátek 26. 10. proto navštívily naši školu paní lektorky Ing. Dana Eliášová a Ing. Miriam Paszová se vzdělávacím programem Staleté kořeny.

Program byl vytvořen k 100. výročí založení Československé republiky. Jeho smyslem je ukázat na naše kořeny, odhalit národní identitu a popularizovat hodnotový odkaz našich nejvýznamnějších osobností. Představuje čtyři hodnoty jako čtyři ideje, na kterých byla založena naše státnost – pravduvírusvobodu a důstojnost a odhaluje aktuálnost těchto hodnot v dnešním světě. Tak jako strom bez svých kořenů padá, tak i národ, pokud se zřekne svých idejí, na kterých byl založen. Budoucnost českého národa spočívá v návratu k hodnotám a idejím našich předků. Dokud tyto ideje v národě zůstávají a lidé je žijí, dotud národ trvá.

Žáci sedmých až devátých tříd proto po dvě vyučovací hodiny diskutovali o českém národu – o jeho významných osobnostech a činech, tradicích, minulosti, přítomnosti i budoucnosti – a společně vytvářeli svoji „třídní lípu“, náš národní strom.

Několik názorů dětí na program:

- Dodalo mi to odvahu a důvod říct, že se za svoji rodnou zem nestydím, že na ni můžu být pyšná, a říct, že jsem Češka a jsem za to ráda.

- Líbila se mi interakce, způsob podání.

- Zaujalo mě, jak je celý program "vyrobený". Je moc hezky zpracovaný.

- Odnáším si to, že pravda vítězí a že zákony jsou potřeba.

- Paní lektorka nám řekla a ukázala nám, jak to bylo s naší republikou, že už jsme tady 100 let (jako samostatný stát) a že to nekončí. Uvědomila jsem si, že i kdyby se stalo něco hrozného, nevzdám se a budu za ČR bojovat.

- Bylo to hodně zajímavé, klidně bych si to zopakovala za rok znova. Mám z toho hodně dobrý pocit. Odnáším si to, že budu nadále mít ráda svoji zemi, ať se stane cokoliv. + Před pravdou nikdy neutíkej!

- Vím teď, proč je lípa naším národním stromem. Protože má tak pevné kořeny, že i když náhodou některé větve koruny uschnou, tak díky těm kořenům vyrostou nové.

Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Tomáš Garrigue Masaryk