Příběhy našich sousedů – vítězné finále se suverénním výkonem

17.04.2019
Video z finále  Video Jáchyma Kurtina "Všechno zlo je k něčemu dobré" Půlroční práce žáků 5ti žáků 8.A - Jáchyma Kurtina, Sebastiana Kaloče, Ondřeje Konečného, Sofie Krestové a Fany Sekaninové skončila velkým úspěchem. Příběh politického vězně, ostravského hudebního skladatele Edvarda Schiffauera zvítězil v konkurenci dalších příběhů, které byly prezentovány v úterý 2. dubna v sálu domova seniorů Slunečnice v Porubě před odbornou porotou. 

 
 
Naši žáci sehráli dobové představení o tom, jak v Ostravě komunisté zakázali divadlo Waterloo a ve zinscenovaném procesu byli někteří divadelníci posláni do vězení, včetně našeho pamětníka Edvarda. Ve vězení složil s kamarádem dětskou operu – ve které dobro zvítězí nad zlem a to mu, podle jeho slov, pomohlo přežít.

 
Edvardovi zakázali dostudovat, nemohl učit, režim zakázal i jeho hudbu. Stal se dělníkem.
Zlo neskončilo – naopak v době normalizace začal být pronásledován StB a po velkých nátlacích spolupráci naoko podepsal, s vědomím, že nikomu neublíží, chtěl mít od šikany tehdejší státní bezpečnosti pokoj.
 
Po revoluci v listopadu 1989 mohl začít učit, dostudoval, opět začal skládat hudbu a zdálo se, že je šťastný. Jenomže to by nesměly vyjít tzv. Cibulkovy seznamy spolupracovníků StB, kde bylo i jeho jméno. Lidé se na něj začali dívat přes prsty, protože neznali jeho pravdivý příběh. Chodit s nasazenou hlavou padoucha, byla pro něj obrovská křivda.
 
Tyto životní mezníky v osudu pana Schiffauera zpracovali osmáci pod vedením své třídní p.uč. Lenky Pitnerové tak, aby upozornili na to, že pravda neleží na povrchu, že se musí hledat, že v životě nemůžeme dát na první dobrou. Videem, životopisem i veřejnou projekcí se rozhodli pana Schiffauera rehabilitovat – očistit jeho jméno a to se podařilo! Pan Schiffauer i jeho rodina byla velmi dojatá.
 
Gratulujeme osmákům za 1. místo v projektu a přejeme jim další úspěchy ve studiu. Projekt jim přinesl řadu zajímavých zážitků a setkání s novými lidmi. Osmáci pochopili, že dělat něco navíc se vyplatí a že si v životě mají stanovit velké cíle, jak jim zdůraznil dr. K. Lovaš z fakulty sociálních studií Karlovy univerzity. PaedDr. Lenka Pitnerová