Evropský den jazyků žáků 3. – 5. tříd

26.09.2022
Tradiční oslavu Evropského dne jazyků letos žáci třetích, čtvrtých a pátých tříd se svými pedagogy propojili s Evropským školním sportovním dnem, na který jsme byli zaregistrováni, a jehož cílem bylo zapojit školu do fyzické aktivity #BeActive alespoň na 120 minut. Využili jsme příležitost a uspořádali Malé mistrovství Evropy v atletice.

 V průběhu září si třídy vybraly evropskou zemi, kterou budou zastupovat – III. A Německo, III. B Švédsko, IV. A Itálie, IV. B Slovensko, V. B Velká Británie, V. C Francie. V hodinách výtvarné výchovy si žáci vyráběli startovací čísla, transparenty a poté se učili povzbuzovací pokřiky v jazyce své země.

V pátek 23. 9. 2022 se 91 sportovců sešlo v 8.00 u školy a pochodovým krokem se přesunulo ke Komunitnímu centru Všichni spolu v Pustkoveckém údolí. Zde proběhl nástup v českém i anglickém jazyce, prezentace jednotlivých zemí a společná rozcvička. V 9.00 po poučení účastníků o BOZ na hřišti, seznámení s pravidly a fair play chováním bylo soutěžení zahájeno. Nominovaní sportovci jednotlivých zemí postupně porovnávali své síly v pěti sportovních disciplínách – hodu na cíl (Throw at the target), slalomovém běhu (Slalom run), skoku dalekém (Long jump), vytrvalostním běhu (Long-distance run) a lezení (Climbing). Po celou dobu sportování probíhala také soutěž v paměťové hře (Kim`s game) s anglickými reáliemi. Čas mezi jednotlivými disciplínami sportovci využívali nejen ke svačině, ale také k dalšímu pohybu na atrakcích, které komunitní centrum nabízí – posilovací a cvičební stroje, kolotoč, lezecká stěna, keřový labyrint, trampolíny, a hlavně chlapci oblíbené fotbalové hřiště.

Naše Malé mistrovství Evropy vyvrcholilo v poledne slavnostním vyhodnocením a oceněním vítězů jednotlivých disciplín. Nato se všichni účastníci společně vydali zpět ke škole, kde byla akce ve 12.35 ukončena. Vše proběhlo bez větších potíží, díky prostorám komunitního centra i krásnému počasí měli žáci možnost pobýt venku, výborně si zasportovat, protáhnout tělo a zažít páteční dopoledne se spolužáky mimo školní lavice.
                                                 
Mgr. Irena Wolkowinská