Dětský čin roku 2022

22.04.2022
Základní škola, Ostrava-Poruba, A.Hrdličky 1638, příspěvková organizace
 
Dětský čin roku 2022
 
Dne 7.4.2022 proběhlo slavnostní vyhlášení ocenění v celorepublikovém projektu Dětský čin roku v Brožíkově síni na Staroměstském náměstí v Praze za účasti řady hostů a patronů projektu Jitky Čvančarové, Petry Černocké, Jiřího Ježka, Zbyňka Drdy, Miloše Pokorného a Karla Zimy. Aleš Háma, který je čestným předsedou Nadačního fondu Dětský čin roku, celý projekt vedl a moderoval.
 
Naši žáci VIII.A třídy Jan Havlásek, Marie Hudečková, Dominik Bratek, Amálie Pink a Lukáš Slezák byli porotou vybráni a oceněni ve Speciální kategorii Dobrý nápad. Porotu zaujal jejich spontánní nápad vytvořit vlastní redakci, která vznikla v květnu roku 2020 a zpočátku sloužila pouze potřebám a zájmům třídy. Brzy se jejich práce rozšířila na celoškolní a posléze Instagramovou činnost redakce HNN Hrdličky News a v dubnu 2021 o jejich činnosti informoval i Týdeník Školství.
 
 Žáci jako hlavní redaktoři pracují na aktuálních článcích, věnují se školní redaktorské činnosti a rozšiřují své zájmy v oblastech, které jsou jim blízké. Informují o aktualitách ze světa i z domova v pořadu HNN Hrdličky News, pracují v rubrikách Sport, Počasí, Hrdličkové zpravodajství, V.I.P. zprávy, Co na to Marry i Talkshow Honzy Havláska. Navíc se aktivně zapojili i do natáčení videa podporující zájmy komunity v rámci soutěže Naše komunitko a byli oceněni místostarostou ÚMOb Poruba Mgr. Martinem Tomáškem, Ph.D.
 
Hlavním posláním 17.ročníku celorepublikového projektu je myšlenka, že každý z nás může udělat něco pro druhé, což naši žáci jednoznačně splnili a dokázali, že v nelehké době epidemiologických opatření na školách a distanční výuky, byli schopni přijít na způsob, jak účelně využít čas a spolupracovat na něčem, co sloužilo a slouží všem žákům naší školy. Svou činnost plánují také rozšířit o novou jazykovou rubriku a využít své znalosti anglického jazyka a udělat readakci světovější.
Našim úspěšným žákům děkujeme za skvělou reprezentaci školy v celorepublikovém měřítku, moc gratulujeme a přejeme jim další úspěchy nejen v jejich redaktorské činnosti.
 
V Ostravě-Porubě dne 8.4.2022                                                   Mgr. Petra Trunkátová
FOTO      ZDE