​Školní výlet VIII. A, VIII. B

26.05.2023
Ve čtvrtek 25. května 2023 se konal školní výlet obou tříd osmého ročníku. Cílem výletu byly 2 exkurze – Muzeum papíru a prohlídka Ruční papírny ve Velkých Losinách a návštěva unikátní přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně v Jeseníkách.
Cestou z Ostravy po hlavní silnici přes Opavu a Bruntál viděli žáci zeměpisné zajímavosti, mohli sledovat změnu krajiny od Opavské pahorkatiny, přes Nízký Jeseník až po vrcholy Hrubého Jeseníku. Projeli jsme silnicí na Šumperk a vydali se k městu Velké Losiny. Tam jsme z oken autobusu mohli pozorovat zámek, ale hlavně jsme vyhlíželi zajímavou budovu ruční papírny.
První zastávka vedla do Muzea papíru. Již před prohlídkou měli žáci možnost navštívit obchod s krásnými výrobky této papírny a nakoupit si suvenýry, čehož mnozí využili. Prohlídka trvala 60 minut. Postupně se seznámili s historií výroby papíru, paní průvodkyně ukazovala materiál, pomůcky, stroje; vysvětlovala, kdy se výroba přesunula do Evropy a také ukázala interaktivní mapu českých zemí, na které postupně rozsvěcovala místa papíren. Velké Losiny nepřetržitě vyrábějí ruční papír 400 let. Prohlédli jsme si základní expozici, modely strojů, shlédli krátký film, který popisoval výrobu ručního papíru v Losinách. Po skončení jsme se šli podívat do výrobny, kde jsme se zájmem pozorovali pracovníky papírny při jejich nelehké práci.  
Po prohlídce následovala obědová pauza a poté jsme se vydali na druhé místo výletní trasy – Přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé stráně. V informačním centru v Koutech nad Desnou přistoupil průvodce, cestou na elektrárnu komentoval její stavbu a význam. Po příjezdu do elektrárny jsme se přesunuli do přednáškového sálu, kde byl žákům vysvětlen princip fungování elektrárny, ujasnili si fyzikální učivo o turbínách a výrobě elektrické energie. Poté jsme se krátkou procházkou podzemním tunelem přesunuli do podzemní, kde pan průvodce ukazoval princip přečerpávání vody a výrobu elektrické energie. Další trasa vedla k Dolní nádrži. Viděli jsme částečně upuštěnou vodu, protože elektrárna se upouštěla v dopoledních hodinách. Po prohlídce jsme autobusem jeli na Horní nádrž. Cestou jsme se kochali krásnými výhledy na okolní kopce, vyhlíželi jsme Praděd. Na Horní nádrži nás čekal opravdu krásný pohled na Praděd, Petrovy kameny, Ovčárnu, Mravenečník, celkový pohled na hřebenovku a Rychlebské hory. Horní nádrž byla upuštěná, takže si žáci mohli ověřit, jak funguje toto vodní dílo.
Květnový den nás odměnil opravdu krásným počasím. Pan průvodce potvrdil, že máme štěstí, protože Jeseníky jsou v tomto smyslu nevyzpytatelné. Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky. Zařadila se tak mezi nejvýznamnější české památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká. V samotném finále hlasovací soutěže se stala dokonce největším divem České republiky, pan průvodce řekl, že ji navštívilo už přes 1 milion návštěvníků.
Obohaceni novými znalostmi a zážitky jsme se vrátili do Ostravy. Věříme, že získané informace žáci využijí a budou sloužit k jejich osobnímu rozvoji.  
 
V Ostravě-Porubě, 25. 5. 2023                                                                  Ing. Kristýna Szeterlaková, PaedDr. Lenka Pitnerová