​Ozdravný pobyt Prostřední Bečva 14. – 27. března 2022

01.04.2022
Po prvním nezdařeném pokusu se žáci čtvrtých a pátých tříd zúčastnili ozdravného pobytu. Sešli jsme se v 8:00 u Dílen DPO, třídní učitelky převzaly děti i potřebnou dokumentaci a po usazení do dvou autobusů společnosti MVJ EXPRES jsme v 8:30 vyrazili na Prostřední Bečvu. Na místo pobytu jsme dorazili v 9:50, seznámili jsme se ze základními pravidly pro pobyt v budově a poté se ubytovali. Při přenášení kufrů si žáci pěkně zahřáli svaly, některá zavazadla byla však nad jejich i naše síly, do akce se musel zapojit i pan správce.
První odpolední klid neměl se slovem klid nic společného. Úderem 14. hodiny byli žáci vypuštěni do venkovního areálu, který nabízí mnoho možností nejen sportovního charakteru. Okamžitě se utvořily hloučky – fotbalisté, volejbalisté, akrobaté, přírodní badatelé, stavitelé bunkrů a další. Počasí napomáhalo k pročištění dýchacích cest a sluníčko dodalo potřebné množství vitamínu D. V rámci večerního programu byli žáci poučeni o BOZ na ozdravném pobytu a seznámeni s pravidly chování uvnitř objektů i venku.
Úterní dopoledne bylo věnováno sportovnímu klání družstev – běhy, skoky, poskoky, hody, slalom, kačenky, žabky, raci a další zástupci živočišné říše. Nejvíce bodů získal tým dívek třídy V. A ve složení Adéla Ohlídalová, Gabriela Končeková, Ema Brázdilová, Sofie Pisková, Natálie Klímková, Bára Tomisová a Klára Kučerová.
Po odpoledním klidu projevily děti přání vyřádit se na hřišti dle svých představ. Bylo jim to umožněno, ovšem pod ostřížími zraky učitelek i zdravotnice. Hodinové hraní bylo vystřídáno další organizovanou aktivitou pracovně nazvanou Běhající kartičky. Nejlepším týmem bylo družstvo chlapců pátých tříd ve složení Daniel Hobza, Šimon Jílek, Vojta Mazánek, Lukáš Beran, Saša Motyčka, David Drahanský, Filip Šmerda, Filip Maléř, Jenda Gemela a Matyáš Jeziorský.
Večerní program byl kulturní. V první části proběhlo školní kolo pěvecké soutěže Skřivánek, po kterém následovala talentová show. Děti si připravily scénky, písničky, básničky, taneční vystoupení i triky s fotbalovým míčem.
Na středu 16. 3. byl naplánován celodenní výlet do Rožnova pod Radhoštěm. V devět hodin nás odvezl autobus před budovu Uniparu, kde se děti seznámily s procesem výroby dekorativních svíček, prohlédly si galerii významných modelů a nakoupily dárečky pro své blízké. Největší radost měly z vlastnoručního barvení svíčky. Poté jsme se přesunuli do prodejny Svět kamenů, kde opět proběhlo nakupování. Zde zábavná část akce pro většinu výletníku skončila, protože nás čekal pěší návrat. Naštěstí se nevyplnila předpověď počasí a déšť nás minul. Pro digitální mládež se osmikilometrová trasa zdála nekonečná. Nakonec do cíle dorazili všichni. Po půlhodinové pauze v poloze ležmo byli zpátky ve své kůži a plni energie. Tu mohli uplatnit při noční hře. Jako světlušky hledali v okolí chaty kartičky s matematickými příklady. Při hlášení výsledků jsme se nestačily divit, jak máme „zdatné“ počtáře. Čtvrťáci byli dokonce lepší než páťáci.
Ve čtvrtek dopoledne jsme se byli podívat do budovy školy a vyzkoušeli jsme si vyučování jako za starých časů. Během hodiny jsme probrali téměř všechny předměty a po svačině jsme si šli čistit plíce na hřiště. Během našeho „vyučování“ přijeli animátoři, kteří se nás chystají vzít na cestu kolem světa. Ve 14 hodin se děti rozdělily do týmů (po třídách) a provedly první seznamovací aktivity. Po večeři si vyřizovaly cestovní pasy a za našetřené chechtáky si nakupovaly jízdenky do Francie.
Pátek začal první rozcvičkou s francouzskou baletkou, děti se zahřívaly cvičením na čerstvém vzduchu a zároveň se otužovaly. Vybraní žáci si vyzkoušeli své znalosti v soutěži Matematický klokan, a poté se přidali ke spolužákům, kteří putovali Francií. Odpoledne hráli detektivní hru Dobití Bastily, den byl ukončen filmem Ratatouille.
V sobotu se cestovatelé přesunuli do Řecka, kde je uvítal Zorba. Sadili kouzelná semínka, sestavovali nápisy z živé abecedy, odpoledne se účastnili olympijských her, večer kreslili a popisovali příšeru na námět chiméry.
Nedělní rozcvička byla vedena egyptskou mumií, dopoledne stavěli pyramidy, bloudili v bludišti a procházeli pouští. Po odpoledním klidu navštívili egyptské tržiště, poté se věnovali svým deníkům a kreslili mumii. Ve volném čase hrály děti Magic ball a Městečko Palermo. Návštěva Egypta vyvrcholila audiencí u Kleopatry spojenou s diskotékou.
Nový týden 21. 3. byl zahájen v Indii rozcvičkou s dechovým cvičením, následoval volnější herní program. Odpoledne děti hledaly a luštily šifry, poté třídily odpad. Večer byl pak věnován ekologii.
V úterý se všichni přesunuli do Japonska, na rozcvičce je přivítal karatista. Dopoledne děti stavěly zenové zahrady, odpoledne nacvičovali práci s hůlkami a hráli soutěživé hry. Večer se všichni sešli u táboráku s kytarou.
Středeční putování Mexikem začalo rozcvičkou vedenou Mexičanem, dopoledne s balónky na nohou kličkovali mezi kaktusy, pak stavěli mayské pyramidy. Po odpoledním klidu si zahráli na pašeráky a pořádali kohoutí zápasy. Večer proběhl dlouho očekávaný karneval.
Americký kovboj ráno protáhl těla našich cestovatelů, kteří poté svedli boj o území a loupeže koní. Program animátorů byl doplněn Mistrovstvím OZP v pětiboji Hrdliček. Nejlepšími sportovci se stali za V. A Saša Foldynová a Filip Pisko, za V. B Ester Kolarčíková a Dan Hobza, za IV. B Vanessa Kerlinová a Petr Stachel, za IV. C Rozárka Loučímová a Filip Volný. Titul absolutní vítěz získala Vanessa Kerlinová, která jako jediná získala plný počet bodů. Odpoledne proběhla hra Souboj starostů následovaná tvorbou vlastního státu. Po večeři propukla honba za státy USA ukončená kreslením kovboje.
V pátek přivítal děti na rozcvičce pravý Indián a otevřel brány do Kanady. Děti stavěly indiánské vigvamy, po obědě se šli všichni projít po okolí a hráli hry s indiánskou tematikou. Den byl zakončen diskotékou s tanečními soutěžemi.
Sobotní ráno bylo bez rozcvičky, dopolední program byl doplněn povídáním o Velké Británii a králi Artušovi. Odpoledne se děti zúčastnily Skotských her, pak hledaly poklad a následovalo velké balení. Před večeří proběhlo vyhodnocení nejlépe uklizených pokojů a stolů bodovaných během celého pobytu. Animační program byl zakončen slavnostní Margaretou.
V neděli 27. 3. 2022 po snídani si děti dobalily své věci, v 10:00 jsme nastoupili do autobusu, který nás v 11:10 přivezl zpět k Dílnám DPO, kde si děti přebrali jejich rodiče.
V Ostravě-Porubě 27. 3. 2022
Mgr. Ivana Střechová, Mgr. Irena Wolkowinská, Pavlína Zmijová,
Mgr. Věra Macáková, Mgr. Dana Vápeníčková, Andrea Dudová